Mi a feladata egy processzornak a laptopban?

A processzor vagy az angol nevéből származó rövidítéssel CPU – Central Processing Unit (központi feldolgozó egység) a laptop agya.

Processzornak nevezzük azt az eszközt, amely végrehajtja a számítógépes programokat és vezérli a feldolgozási folyamatokatA CPU a programutasítások értelmezését és végrehajtását vezérli.

Ez a központi egység a számítógép egyik legfontosabb és a legdrágább alkatrésze is egyben. Minősége, gyorsasága, teljesítménye nagyban meghatározza a komputer működését.

Manapság a processzorok több milliárd tranzisztort és elektronikus logikai elemet tartalmaznak. Mindegyik részegységet – legyen az videokártya, rendszersín stb. – saját processzor vagy processzorok vezérlik. Ezek közül a legfontosabb a központi feldolgozó egység. A CPU-architektúra alapján épül fel az alaplap-architektúra és kerül megtervezésre maga a számítógép-architektúra és -konstrukció.

A két legismertebb laptop processzor:

Mára a hordozható számítógépek többségét az Intel és az AMD által gyártott processzorokkal szerelik fel. Érdemes tudni, hogy az Intel processzorok energiahatékonysága általában jobb az AMD processzorok effektivitásánál, ezért az ezekkel felszerelt laptopok csendesebben, nagyobb sebességgel és hosszabb élettartam mellett üzemelnek. A hozzáférhető áron beszerezhető Intel Celeron  és Intel Pentium processzorok tudása nagyjából megfelel az AMD márka E1 és E2 szériájú központi feldolgozó egységének. Notebook vásárlása előtt érdemes a processzor és más erőforrások minősége alapján mérlegelni és választani a szaküzletekben vagy webáruházakban elérhető kínálatból. 

Egy használt laptop esetében érdemes a Laptoptrade webáruházban közvetlen élő chaten megtudakolni milyen processzor elégíti ki a mi elvárásainkat.

Ajánló
Kommentek
  1. Én