Miért a processzor a legfontosabb használt laptop vásárlásakor?

Biztosan már neked is a füledbe jutott, hogy egy processzor kettő, négy, hat, nyolc maggal rendelkezik, vagy, hogy hány szálas, de nem vagy tisztában ezzel mit befolyásol? Most rávilágítunk a témára, hogy megértsd.

2005 nyarán jelentek meg az első több magos processzorok, azóta az egymagos CPU-k eltűntek a látómezőről. Jelenleg már a használt asztali számítógép vagy akár a használt laptopok is több magos processzorral rendelkeznek. Na de miért is gondolkozik mind a két gyártó többmagos technológiában?

Magok és szálak:

Nézzünk egy egyszerű hasonlatot. Egy mag = egy munkás, négy mag = négy munkás. Mindegyik mást csinál, egymásnak csak akkor hajlandók segíteni, ha úgy van megírva a program (úgy adta ki a munkát a csoportvezető). Ha nem akkor egy mag egy feladattal foglalkozik a többi pedig mással, de nem unatkozik.
Hasonló a helyzet a többszálon dolgozó processzorokkal, csak ott úgy kell elképzelni egy két magos négy szálas CPU = négy félkarú ember, akik úgy viselkednek, mint az előző példában.

Munkavégzés közben ez olyan ’hátrányt’ (ára végett előnyt) okoz, hogy kisebb feladatokat gyorsabban végeznek, mint 2 darab rendes munkás (sima 2 magos processzor), de nagyobb feladatokat, amit csak egy ember/egy cpu végezhet, ott nem tud a többi segíteni ezért lassabb. Az Intel gyártó ezt hyper-threadingnek nevezi, amit az i3-i7 processzoraiban alkalmaz.

Ha bármi kérdésed van, a témával kapcsolatosan néz be használt laptop webáruházunkba.

Hogy ne használjuk az aktív hűtéssel rendelkező laptopunkat

Biztos bennetek is felmerült már, hogy egy használt laptopban a mozgó alkatrészek mennyi ideig bírják a gyűrődést. Ebben a cikkben arra fogok kitérni, hogy hogyan óvhatjátok meg laptopotokat akár több évig. 

Nézzük elsőnek mit is jelent az aktív hűtés:

A laptopban lévő processzor és videokártya magja által termelt hőt egy rézcsövön keresztül elvezetjük a hűtőbordához, amelyet egy ventilátorral hűtünk le. A mai laptopokban a ventilátor a hideg levegőt általában a billentyűzet közül vagy a használt laptop alsó részén lévő rácsokon keresztül szívja be, amit átfúj a hűtőbordán keresztül. Ezzel a módszerrel már le is hűtöttük a processzor magját.

A veszély az, hogy a hűtőborda rácsai úgy működik mit egy szűrő. Minden apró szemét közte marad. Tehát, ha egy szőrmés pokrócon használjuk laptopunkat és az alsó bordákon keresztül szívja a hideg levegőt, akkor úgy fog működni, mint egy porszívó. Minél inkább próbáljuk meg elkerülni ezt a használati módot, mert előbb vagy utóbb így fog kinézni belülről a laptopod hűtőbordája:

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

(Forrás: Használt laptopok - Laptoptrade.hu)

Következmény:

Ha a használt laptop processzoráról nem tudjuk elvezetni a keletkezett hőt, akkor egy automatikus túlmelegedési elleni védelem kapcsol be, ami azt eredményezi, hogy nem 100% -os teljesítményt ad le, hanem csak egy töredékét. Ebből annyit vesz észre a felhasználó, hogy belassult a laptopja.

Miért érdemes olyan használt laptopot venni, ami a későbbiekben bővíthető?

Sajnos a mai középkategóriás laptopokban szinte már minden alkatrész integrált. Ez azt jelenti, hogy a memória, processzor vagy az videokártya elválaszthatatlan az alaplaptól, hisz rá van forrasztva. A lényeg, hogy nehezen cserélhető. Főként az ASUS laptopoknál tapasztalható.

Ennek mi a hátránya?

Ha a processzor, videokártya, memória (RAM) vagy az alaplap meghibásodik, az azt jelenti, hogy az egész gépet dobhatjuk a kukába, maximum a kijelzőt, háttértárat vagy a billentyűzetet eladhatjuk alkatrésznek. Mivel a felsorolt alkatrészek csak forrasztással vehetők le az alaplapról. A javítási költség pedig túl magas lenne.

Mit jelent, hogy a laptop bővíthető?

Az alaplapra foglalatok vannak forrasztva, ami arra szolgál, hogy ne kelljen forrasztani, hanem egy egyszerű mozdulattal eltávolítható a laptop alaplapjáról a processzor, memória és a videokártya. Ez azt jelenti, hogy ha bármelyik meghibásodik, akkor bármikor kicserélhetjük.

Összegezve:

A lényeg, hogy a használt üzleti laptopok általában sokáig bírják és bővíthetők. Érdemes odafigyelni vásárlás előtt, hogy mit lehet rajta bővíteni, mivel gyorsan fejlődnek a programok és nőnek a számítási igényük (szoftvergáz). Ebből az következik, hogy egy idő után lassulhat a laptopunk. Ha megállapítjuk, hogy ez RAM hiányában történik, akkor egyszerűen vesszünk bele plusz memóriát és megy tovább az élet.

Nézetek be a laptoptrade.hu webáruházba. Itt egyszerű a választás és könnyen bővítheted rendeléskor a használt laptopot több hardverrel is.