Hogy ne használjuk az aktív hűtéssel rendelkező laptopunkat

Biztos bennetek is felmerült már, hogy egy használt laptopban a mozgó alkatrészek mennyi ideig bírják a gyűrődést. Ebben a cikkben arra fogok kitérni, hogy hogyan óvhatjátok meg laptopotokat akár több évig. 

Nézzük elsőnek mit is jelent az aktív hűtés:

A laptopban lévő processzor és videokártya magja által termelt hőt egy rézcsövön keresztül elvezetjük a hűtőbordához, amelyet egy ventilátorral hűtünk le. A mai laptopokban a ventilátor a hideg levegőt általában a billentyűzet közül vagy a használt laptop alsó részén lévő rácsokon keresztül szívja be, amit átfúj a hűtőbordán keresztül. Ezzel a módszerrel már le is hűtöttük a processzor magját.

A veszély az, hogy a hűtőborda rácsai úgy működik mit egy szűrő. Minden apró szemét közte marad. Tehát, ha egy szőrmés pokrócon használjuk laptopunkat és az alsó bordákon keresztül szívja a hideg levegőt, akkor úgy fog működni, mint egy porszívó. Minél inkább próbáljuk meg elkerülni ezt a használati módot, mert előbb vagy utóbb így fog kinézni belülről a laptopod hűtőbordája:

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

(Forrás: Használt laptopok - Laptoptrade.hu)

Következmény:

Ha a használt laptop processzoráról nem tudjuk elvezetni a keletkezett hőt, akkor egy automatikus túlmelegedési elleni védelem kapcsol be, ami azt eredményezi, hogy nem 100% -os teljesítményt ad le, hanem csak egy töredékét. Ebből annyit vesz észre a felhasználó, hogy belassult a laptopja.

Ajánló
Kommentek
  1. Én