Miért a processzor a legfontosabb használt laptop vásárlásakor?

Biztosan már neked is a füledbe jutott, hogy egy processzor kettő, négy, hat, nyolc maggal rendelkezik, vagy, hogy hány szálas, de nem vagy tisztában ezzel mit befolyásol? Most rávilágítunk a témára, hogy megértsd.

2005 nyarán jelentek meg az első több magos processzorok, azóta az egymagos CPU-k eltűntek a látómezőről. Jelenleg már a használt asztali számítógép vagy akár a használt laptopok is több magos processzorral rendelkeznek. Na de miért is gondolkozik mind a két gyártó többmagos technológiában?

Magok és szálak:

Nézzünk egy egyszerű hasonlatot. Egy mag = egy munkás, négy mag = négy munkás. Mindegyik mást csinál, egymásnak csak akkor hajlandók segíteni, ha úgy van megírva a program (úgy adta ki a munkát a csoportvezető). Ha nem akkor egy mag egy feladattal foglalkozik a többi pedig mással, de nem unatkozik.
Hasonló a helyzet a többszálon dolgozó processzorokkal, csak ott úgy kell elképzelni egy két magos négy szálas CPU = négy félkarú ember, akik úgy viselkednek, mint az előző példában.

Munkavégzés közben ez olyan ’hátrányt’ (ára végett előnyt) okoz, hogy kisebb feladatokat gyorsabban végeznek, mint 2 darab rendes munkás (sima 2 magos processzor), de nagyobb feladatokat, amit csak egy ember/egy cpu végezhet, ott nem tud a többi segíteni ezért lassabb. Az Intel gyártó ezt hyper-threadingnek nevezi, amit az i3-i7 processzoraiban alkalmaz.

Ha bármi kérdésed van, a témával kapcsolatosan néz be használt laptop webáruházunkba.

Ajánló
Kommentek
  1. Én